Jeugd

Hanneke van de Pol (14-08-1970) is geboren te Utrecht, maar in Limburg opgegroeid met haar 3 zussen en broer. Vanaf jongs af aan wordt Hanneke opgevoed met kunst, antiek en ondernemerschap. Haar moeder had een eigen winkel in antiek en ontwierp sieraden. Haar vader, een grote kunstliefhebber nam haar altijd mee naar veilingen,  kunsthuizen en galleries en vertelde haar alles over kunst, schilderen en architectuur. Al vroeg wist ze wat ze wilde en waren kwast,  potlood en papier niet meer weg te denken uit haar bestaan.  Ze wilde ‘Rembrandt’ worden.  Op haar 15-de exposeerde ze voor het eerst met een serie heftig geschilderde portretten in een gallerie in Venlo. Ze verkocht daadwerkelijk een aantal werken en daarmee was het hek van de dam. Het tekenlokaal van de middelbare school was na schooltijd voortaan haar eigendom en daar experimenteerde ze er op los. Ze wilde alle technieken van het schilderen onder de knie krijgen. Na haar eindexamen wilde ze dolgraag aan de slag op de kunstacademie.

Studiedtijd

Met haar amper 17 jaar belandt ze op de kunstacademie in Tilburg.  Dit eerste jaar vindt ze erg teleurstellend.  Ze wil schilderen,  het liefst ieder uur van de dag maar dat is niet de realiteit. Teleurgesteld verlaat ze Tilburg en besluit een tijdje te gaan werken om te ontdekken wat ze kan gaan doen om haar droom te realiseren.  Ze wil een duidelijke richting kiezen, waarbij ze kan schilderen, fotograferen en met beeld kan leren omgaan. De avondacademie grafische vormgeving in Arnhem is de richting die ze kiest. Overdag blijft ze werken, schilderen en exposeren. Tot haar grote verbazing komt er uit onverwachte hoek, de vraag of zij in de leer wil bij een gerenomeerde kunsthandelaar om het vak van kunstschilder onder de knie te krijgen. Daar hoeft ze niet lang over na te denken. Vanaf die dag schildert ze bijna ieder dag terwijl ze s’avonds de academie volgt. Een volleerde meesterschilder staat haar bij en leert haar alle kneepjes van het vak ( klassieke olieverftechnieken). Op school gaat ze voornamelijk conceptueel aan de slag en slaagt ze met succes voor haar eindexamen. Ze wordt daarbij genomineerd voor de Roos Gesinkprijs met name voor haar sterke en unieke concepten.

Starten eigen bedrijf

Na haar afstuderen ( 1995) vind ze het tijd om voor zichzelf te beginnen en stopt ze met schilderen voor de kunsthandel. Daarvoor in de plaats gaat Hanneke zich steeds meer verdiepen in fotografie, beeldbewerking en het ontwikkelen van een eigen grafische stijl. Het schilderen komt daarmee op de achtergrond te liggen maar blijft haar grootste inspiratiebron. Landschappen worden voortaan met camera geschoten en bewerkt in Photoshop. Hiermee ontdekt ze een nieuwe manier om beeld te produceren en naar haar eigen hand te zetten. In 1999 wordt haar dochter geboren. In die periode volgt ze een deeltijdopleiding ‘Interactive Design’ in Den Bosch om ook op het gebied van webdesign concepten te kunnen realiseren.  In 2001 verhuist ze naar het toen nog roemruchte Klarendal en opent ze de deuren van haar eigen Studio aan de Klarendalseweg. Het werk dat zij dan maakt varieert van het ontwerpen van affiches tot aan het visualiseren van een complete nieuwe identiteit voor startende ondernemers. Met name de creatievere ondernemers vinden hun weg naar de studio, waarvoor zij veelal beeldend & fotografisch werk maakt en zelfs producten gaat ontwerpen

Productontwikkeling

Met al deze kennis op zak en met haar ondernemersmentaliteit kan ze niet anders dan zelf ook een product op de markt te zetten. Dit wordt de Soft Stuff deken ( Een bijdehand dekentje voor onderweg en op reis). Een uniek product met alles erop en eraan.  Folders, verpakking, labels worden in één visuele stijl uitgevoerd, dekens geproduceerd en aan de man gebracht. Het product slaat aan als een bom. In ‘no time’ zijn de dekens overal in Nederland te koop. Dat jaar word Soft Stuff genomineerd voor ‘product van het jaar’ en schrijft het Financieel Dagblad een artikel over de bijzondere innovatieve eigenschappen van het product. Het product blijkt op het gebied van arbeidsbesparing, verbetering van kwaliteit en duurzaamheid in de zorgsector een uitkomst te zijn.

Toekomst

Vanuit dit perspectief;  De juiste snaar weten te raken met beeld, concepten en producten is zij langzaam uitgegroeid tot een alleskunner met een duidelijke eigen stijl.  Ze heeft daarmee een heel sterke basis gelegd om aan de slag te gaan met de ‘visuele identiteit’ van de openbare ruimte. Haar ontwerpen voor de publieke ruimte zijn toegankelijk, herkenbaar en een échte blikvanger.  Toegankelijk omdat ze op eigen wijze de identiteit van de directe omgeving weerspiegelen en daarmee ook gedragen worden door die omgeving. Herkenbaar door haar eigenzinnige- en unieke grafische stijl.  Een échte blikvanger omdat zij de ‘slechtste’ locaties voorziet van unieke sfeer.

Kortom Hanneke van de Pol is in staat om unieke concepten te genereren, die praktisch- en financieel uitvoerbaar zijn, maar vooral door velen gezien wordt als een toegevoegde waarde voor de openbare ruimte en de belangen van alle betrokkenen weet te vertalen naar projecten die de beeldkwaliteit van een stad verbeteren.

Naast de studio werkzaamheden is zij als  free-lance docente werkzaam bij de Hogeschool Arnhem ( Informatica Communicatie Academie) en geeft zij o.a. vakken als Immersive Space, Brand Design en wordt ze ingehuurd als expert om bepaalde projecten te begeleiden.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten neem dan contact op met Hanneke van de Pol

Studio Artics Klarendalseweg 363 6822 GS Arnhem T 0031 (0)26 4429834 Mobile 0031 (0)6 26500038 info@studio-artics.com